Sociaal ondernemen

Ooit is Knalgoed Produkties gestart als werkplaats om het mooiste drukwerk met oude technieken te maken. Ondernemerschap was op dat moment dè weg om de drukwerkplaats op te zetten. Inmiddels is er al veel drukwerk van de persen gerold. We hebben veel workshops, lessen en projecten mogen organiseren. Daarin werd al van meet af aan ingezet op de combinatie van drukwerktechnieken, grafiek, creativiteit, duurzaamheid en samenwerken. Sociaal ondernemen is een ontwikkeling die de laatste jaren steeds populairder lijkt te worden en ook verschrikkelijk goed past bij Knalgoed Produkties, met name wat we kunnen betekenen op het gebied van activering, verbinding, ambacht, creativiteit en grafische technieken. Er zijn meer dingen belangrijk in het werkende leven dan alleen maar geld verdienen.

Sociaal ondernemen door middel van activering

Knalgoed Produkties ziet het als grote meerwaarde door middel van activering mensen weer in beweging zetten en daarbij hun krachten en mogelijkheden te laten zien. Activering begint met ergens weer naartoe gaan, je wereld vergroten. Andere mensen leren kennen. Activering is ook met je handen werken en weer andere mogelijkheden kan gaan zien. Activering is weer iets in jezelf in beweging zetten, en bij elke kleine stap zien wat dat voor een positieve gevolgen heeft. Zien welke talenten en mogelijkheden er in iedereen schuilen! Knalgoed Produkties is ook verbonden met verschillende organisaties in diens leefomgeving en vind het belangrijk verbinding te zoeken door middel van verschillende projecten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is handwerk-kaarten-1.png
ambachtelijk drukwerk

Duurzaamheid

Sociaal ondernemen is ook bewuste keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. Eigenlijk zo vanzelfsprekend dat we daar helemaal geen punt meer van willen maken. Maar toch…We gebruiken milieu verantwoorde inkten, schoonmaakmiddelen en papiersoorten. Ook willen we nog wel eens een restvoorraad papier of hergebruik van verpakkingen inzetten voor ons drukwerk.

Het idee van letterzetten is ook dat je de letters keer op keer weer gebruikt, opruimt in de letterkast en daarna weer gebruikt. In sommige gevallen laten we een cliché van polymeer maken, als het echt niet anders kan, en dan ook zo duurzaam mogelijk. In principe bedrijven we bij voorkeur, op zeer puristische wijze, de ‘letterpress’ dus boekdruktechnieken.

Al met al….Het gaat om dat kleine beetje onderdeel van het grote geheel van de maatschappij waarin je verschil kan maken. Alles hangt immers met alles samen. Meer weten over activerend werk bij Knalgoed Produkties? Neem contact met me op voor de mogelijkheden!