Boekdrukkunst

De Boekdrukkunst is de basis waar het bedrijf van Knalgoed Produkties met al haar vele technieken en mogelijkheden op is gebaseerd. In de dagelijkse praktijk zet Knalgoed Produkties deze technieken nog graag ten volle in bij realisatie van ontwerp, mooie producten als wenskaarten en bij het geven van diverse workshops/cursussen in deze druktechnieken

Vakmanschap uit lang vervlogen tijden

We beseffen maar half hoe belangrijk de rol van boekdrukkunst nog steeds is al onze dagelijkse bezigheden. Al leven we vandaag de dag met vele digitale middelen en beeldschermen om ons heen. Eigenlijk gebruiken we essentie van de boekdrukkunst nog steeds, elke dag en elk uur. Namelijk met de letters die uit de boekdrukkunst zijn ontstaan, zo’n 500 jaar geleden. Er zijn lettertypes die wij nog steeds gebruiken uit de periode van het ontstaan van de boekdrukkunst. In die tijd bestond trouwens het hele vak grafisch ontwerper nog helemaal niet, het waren de edelsmeden die de eerste losse letters sneden voor de metalen lettertypes. Zij zijn, met hun vakmanschap, heel bepalend geweest voor het letterbeeld dat de grafisch ontwerper van alledag nog gebruikt. Vandaag de dag worden de lettertypes helemaal digitaal ontworpen. Knalgoed Produkties heeft ook een manier gevonden de digitale letters op ouderwetse wijze af te drukken. Ook het vak van het grafisch ontwerpen is door het digitale tijdperk enorm verandert de laatste decennia. Alle drukpersen, letters- en materialen in de drukwerkplaats van Knalgoed zijn verworven uit de boekdrukkunst die in de jaren 70 verdween. Inmiddels is al dit materiaal in deze typografie werkplaats zelfs erfgoed geworden!

Boekdrukkunst: letterzetten met zethaak
Boekdrukkunst: letterzetten met zethaak
Letterbakken
Letterbakken in het atelier
Biljetletters in de kast
Biljetletters

Boekdrukkunst vandaag de dag

Knalgoed Produkties drukt, ontwerpt, ontwikkelt zich met dit materiaal door de jaren heen. Er is een prachtige werkplaats ontstaan met vele typografische mogelijkheden, waarbij oude technieken samen met technieken van deze tijd worden ingezet.

Je kunt hier een dichtbundel laten maken, of een mooie dichtregel op een poster laten zetten, een logo voor je bedrijf laten ontwerpen, maar je kunt hier ook zelf de boekdrukkunst komen ervaren als je dat liever wilt.

Neem contact met me op voor de mogelijkheden!