Drukletters

Als je de werkplaats van Knalgoed Produkties inloopt zie je kasten en bokken met laden vol met drukletters. Van hele kleine 4 punt lettertjes gemaakt van lood, tot hele grote stoere houten biljet letters kun je in de werkplaats vinden. Vele maten en vele vormen lettertypes zijn er aanwezig om voor elk opdracht de juiste drukletter te kiezen die in maat, vorm en uitstraling bij de tekst en de uiting daarvan past. De keuze van de juiste drukletter is altijd zeer belangrijk. Uiteraard adviseer ik je hier graag bij.

Lettervormen en lettersoorten…

Al dit materiaal is ook waar het begrip drukletter zijn betekenis aan leent…

Het is een lettervorm om mee te drukken. Deze is veelal gesneden uit hout maar het kan ook een metalen gegoten lettervorm zijn van losstaande, niet aan andere letters verbonden letters. Of het is een lettersoort voor drukwerk. Lettertype waarin teksten met een drukpers werden of worden afgedrukt, in tegenstelling tot een lettertype zoals dat in handschrift gebruikelijk is.

Drukletters: digitaal…

Tegenwoordig zijn de zware letterkasten ingeruild voor een computer. Waar je in het verleden kilo’s lood nodig had voor een lettertype in een maat, kun je nu met een paar drukken op wat knoppen honderden lettertypes met honderden verschillende maten tot je beschikking hebben. Beetje goede printer erbij en je kan het ook nog eens strak uitprinten.

… of juist analoog?

En dat is precies waarom de kwaliteit van de oude letters juist zo mooi is. De imperfectie van de oude letters, ín het papier te kunnen drukken in plaats van erop. En de intensiteit van de inkt, en natuurlijk het gebruik van bijzondere papiersoorten. Zo heeft Knalgoed Produkties met de traditionele drukletters al vele projecten van de pers laten rollen, daarbij mensen heeft begeleid om deze techniek te beleven en te leren. Ook heeft Knalgoed Produkties zelf de kennis in huis op digitale wijze lettertypes te ontwerpen. Zodat deze ook weer als drukletters op de drukpers kunnen worden gebruikt.

Kijk vooral eens bij de cursussen, workshops & portfolio.  Heb je vragen of wil je meer weten over drukletters?
Neem gerust contact met me op.