Linosnedes

Linosnede of linoleumsnede is een drukvorm die ook wel hoogdruk word genoemd. In feite is linoleum een kurkplaat die redelijk prettig snijdbaar is. Zeker in vergelijking met hout, waar van oudsher de houtsnede’s mee werden gemaakt. Tegenwoordig zijn er vele verschillende linoleum soorten op de markt. Elk met hun drukkwaliteit en snijdbaarheid

Toepassingen

In de traditionele boekdrukkerij is linoleum een onmisbaar medium. De linosnede techniek werd vaak gebruikt om ‘even’ een letter toe te voegen aan een tekst, als de betreffende letter miste, of om een ornament of mooi beeld/plaatje te maken, zoals de bekende handjes met de wijsvingers of een prachtige ex-libris.

Linoleumsneden zijn bij uitstek geschikt om mooie contrasterende zwart/wit afdrukken mee te maken, het is daardoor één van de meest sprekende grafische druktechnieken. Dit zie je ook vaak onder de de naam Grafiek langskomen

Maar er zijn ook prachtige resultaten te halen met lino snede’s die uit verschillende kleurlagen bestaan. Waarbij je bij elke drukgang steeds meer linoleum weghaalt. Door overdruk kunnen er weer nieuwe kleuren ontstaan. Al met al een eenvoudige techniek met een scala van mogelijkheden.

Wil je ook graag leren een goede linosnede te maken?

Knalgoed Produkties biedt meerdere cursussen aan in eigen atelier, een cursus linosnede en een workshop linosnede behoren ook tot de mogelijkheden.

In de cursus leer je welke verschillende materialen je kan gebruiken en ga  je op een lino drukpers je afdruk maken, je leert ook hoe je thuis met huis, tuin- en keukenmiddelen een goede afdruk kan maken, om jezelf na de cursus door te ontwikkelen.

Tijdens een workshop kun je al in een middag, of ochtend, een simpele mooie lino druk maken al dan niet gerelateerd aan een thema. Linosnede maken is trouwens ook een uiterst geschikte workshop om met meerdere mensen samen te doen, Leuk voor een verjaardagsfeest of een origineel uitje.

Kijk even in de winkel voor het workshops & lessen aanbod van Knalgoed Produkties.